Участь ректора у конференції «Європа Карпат»

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда 2-4 лютого бере участь у 37-й конференції ініціативи «Європа Карпат» у Красічині (Республіка Польща). Захід проходить під гаслом: «Карпати — гори, які об‘єднують».

Ініціатива “Європа Карпат” двічі на рік збирає авторитетне експертне товариство з числа політиків, економістів, дипломатів, освітян з країн Карпатського регіону і завжди є цікавим та дуже корисним майданчиком для спілкування та обміну думками. У 2012 році на Парламентській Асамблеї Польщі та України в Яремче саме конференцією “Європа Карпат” було проголошено й задекларовано парламентську підтримку проєктів Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університету на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині.

У перший день конференції Ігор Цепенда взяв участь у обговоренні декларації 37-ї конференції у рамках Клубу «Європа Карпат».

Другий день конференції розпочався з розмови учасників на тему «Економічна співпраця у Центральній Європі на тлі криз останніх років і війни в Україні. Актуальний стан. Перешкоди розвитку. Рекомендації».

У дискусії, зокрема, взяли участь колишній міністр фінансів, заступник голови правління банку PKO Єжи Квечінський, народні депутати України — заступниця голови Комітету ВР з питань бюджету Олена Копанчук та голова підкомітету з питань річкового транспорту Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Артем Ковальов.

ніціатива “Європа Карпат” народилася в 1999-2000 роках у Підкарпатському воєводстві Польщі. Натхненний тодішнім воєводою у ті часі розпочався проект “Зелені Карпати”. Його метою був розвиток польсько-словацького-українського співробітництва. Навіть тоді увага приділялася не тільки потребам рівномірності розвитку регіонів Центральної та Східної Європи, а й необхідності реалізації політики «балансу економіки та екології», зростанню дефіциту питної води та величезному збитку від паводків у гірських районах.

Детальна інформація за посиланням.