XXІІ Міжнародна науково-практична конференція «ВАСИЛЬЄВСЬКІ ЧИТАННЯ»

4-5 жовтня у Навчально-науковому юридичному інтитуті відбулася XXІІ Міжнародна науково-практична конференція з копоративного права, яка щорічно об’єднує науковців, які досліджують  проблематику корпоративних правовідносин та корпоративного управління.  У цьому році конференція вперше проходила зі сталою назвою «Васильєвські читання», присвяченою світлій памʼяті заслуженого юриста України, доктора юридичних наук, професора Валентини Антонівни Васильєвої. Конференція проводилася у змішаному форматі з використанням дистанційних платформ Cisco Webex Meetings і Zoom.

Пленарне засідання наукового заходу розпочалося з теплих слів про Валентину Антонівну Васильєву, як про Видатного Цивіліста та Прекрасну Людину! Перші слова памʼяті про Вчену на конференції висловлені директором Науководослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, доктором юридичних наук, професором, академіком НАПрН України Олександром Дмитровичем Крупчаном та проректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидатом медичних наук, професором Едуардом Йосиповичем Лапковським, які відзначили великий вклад Валентини Антонівниу розвиток науки і освіти Прикарпаття.

Спогадами про Валентину Антонівну Васильєву поділився народний депутат України, доктор юридичних наук, професор Іван Романович Калаур, який з перших днів діяльності Лабораторії корпоративного права працював пліч о пліч з Вченою. Спогадами про спільну працю та високі управлінські якості Валентини Антонівни поділився директор Навчальнонаукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Юрій Іванович Микитин.

Незабутні та теплі слова про світлу памʼять Валентини Антонівни Васильєвої, які отримали відклик у серці всіх і кожного, хто був присутній на конференції, висловлені її Дочкою, старшим науковим співробітником Лабораторії корпоративного права імені академіка Володимира Луця Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, кандидатом юридичних наук Вікторією Валентинівною Васильєвою.

Робота конференції продовжилася у двох секційних засіданнях, що були розподілені за тематикою та виступами англійською і українською мовами: платформа 1 «Company Law: Ukrainian Eurointegration path and Visegrad states experience» проводилася англійською мовою; платформа 2 «Актуальні питання корпоративного права і управління в умовах євроітеграції» проходила українською мовою. Під час науково-практичної конференції вдалося висвітлити питання, повʼязані з аналізом вітчизняних і європейських принципів здійснення корпоративних прав та корпоративного управління в аспекті євроінтеграційних процесів, що відбуваються в Україні, удосконаленням правового регулювання корпоративних відносин в контексті рекодифікації цивільного законодавства та окреслення правового статусу державних підприємницьких юридичних осіб, їх управління та діяльності. Приділено увагу удосконаленню правових механізмів реалізації субʼєктивного корпоративного права та інтересу й управління товариством в аспекті діджиталізації і цифровізації правових процесів. На конференції було презентовано збірник наукових статей «Приватне право і підприємництво», присвячений світлій памʼяті Заслуженого юриста України, доктора юридичних наук, професора Валентини Антонівни Васильєвої.

За результатами проведення XXІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Васильєвські читання» буде видано збірник  тез доповідей учасників конференції, які представили Харківський, Одеський, Тернопільський, Київський, Львівський та Прикарпатський наукові осередки, а також наукові повідомлення вчених із країн Європейського Союзу (Польща, Чехія) та Узбекистану.

Програма конференції: завантажити

Відеозапис коференції: перейти