З Днем Європи!

Відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року щорічно, починаючи з 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. 
Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана, яка була проголошена 9 травня 1950 року в Парижі. В цей день міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. 
У 1985 році на Міланському саміті лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
Цьогоріч – це вже 20-й День Європи для України і саме цьогоріч для українців цей день набув особливого значення.  Сьогодні європейські країни стали для нас насправді близькими друзями, помічниками та для багатьох – прихистком та порятунком від російської агресії. Водночас українські воїни стали для європейців міцним щитом, який боронить фактично всю Європу від агресивних імперських амбіцій кремля. Українці тепер – приклад мужності, незламності та героїзму, а також єдності.
адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності, історія та культура. 
З Днем Європи!